WAT KUNNEN WE VERWACHTEN VAN HILLARY CLINTON?

Het is de gebeurtenis waar de hele wereld naar uitkijkt. Eén keer in de vier jaar vindt de grootste race ter wereld plaats. Locatie: de Verenigde Staten. Op 8 november as. mogen miljoenen Amerikanen op het stembiljet een kruisje zetten bij hun favoriete kandidaat.

De primaries zijn zo goed als afgerond en de partijconventies zullen in juni hun kandidaat op het schild verheffen. Bij de Republikeinen is dit zo goed als zeker Donald Trump. Bij de democratische partij spartelt de socialist Bernie Sanders nog, maar lijkt de winst naar de gedoodverfde favoriet Hillary Clinton te gaan.

De verkiezingsstrijd in de VS is ook voor de boekwinkels weer goed nieuws. Het is voor veel journalisten aanleiding om een en ander op papier te zetten over de verschillende presidentskandidaten. Een enkeling piekt te vroeg en schrijft over een kandidaat die het uiteindelijk toch niet wordt. Zo kan het zomaar dat binnenkort de biografie over Jeb Bush in de uitverkoop gaat.

Over andere kandidaten worden meerdere boeken geschreven (Donald Trump) of voegt een schrijver zich in een illuster gezelschap dat al eerder een boekje open deed over de kandidaat. Tot die laatste categorie behoort Twan Huys. In zijn boek met de weinig creatieve titel ‘de Clintons’ gaat hij op onderzoek uit naar het geheim achter dit powerduo.

Zeg je Bill Clinton, dan popt ook automatisch de naam Monica Lewinsky op in je brein. Het is een van de vele seksuele escapades die de oud-president gedurende zijn leven heeft ondergaan. Hoe is het toch mogelijk dat Hillary zo loyaal blijft aan haar echtgenoot? Waarom blijft zij trouw aan de man die haar toch regelmatig bedroog? Het antwoord: complementariteit.

Bill en Hillary vullen elkaar perfect aan. De een kan niet zonder de sterke eigenschappen van de ander en vice versa. Twan Huys laat in zijn boek zien dat Bill Clinton het sociale, empathische gezicht is van de twee. Een hand op de schouder, een luisterend oor en een gezellig babbeltje in de kroeg: daar is Bill voor.

Hillary is juist meer de besluitvaardige denker. Moet er een knoop worden doorgehakt: Hillary neemt het heft in handen. Is het belangrijk dat er een nieuw onderwijsstelsel wordt uitgedacht: laat mevrouw Clinton maar schuiven. Op die manier vult dit duo elkaar duidelijk aan. Om president te worden kan de een niet zonder de ander.

Twan Huys interviewt een hoop mensen om de Clintons heen om dit beeld scherp te krijgen. Hij verwekt deze informatie in een goed leesbaar, maar wel wat eenzijdig boek. Want op vragen die relevant zijn voor de in Internationale Betrekkingen geïnteresseerde mens, gaat de Nederlandse journalist niet in. Wat heeft Hillary geleerd van het periode als Minister van Buitenlandse Zaken? Wat is haar visie op de Trans-Atlantische samenwerking? Wat kan Nederland verwachten van een nieuwe Clinton in het Witte Huis?

Op deze interessante vragen gaat het boek nauwelijks in. Een enkele bladzijde wordt gewijd aan Hillary’s periode als Secretary of State. De focus ligt daarbij vooral op de Republikeinse beschuldigingen dat ze schuldig zou zijn aan de dood van de Amerikaanse ambassadeur in Libië Christopher Stevens. Ook beschrijft Huys de affaire waarbij Hillary gedurende haar periode als Minister van Buitenlandse Zaken haar privémail (via onbeveiligde servers) gebruikte voor officiële communicatie-uitingen. Behalve dat ze nogal onzorgvuldig is, zegt dit voorval niets over haar visie op de Verenigde Staten in het algemeen en op de Buitenland Politiek in het bijzonder.

Wie zich grondig wil inlezen in de Amerikaanse Presidentskandidaten komt in dit boek veel te weten over het karakter van presidentskandidaat Hillary Clinton. Over haar visie op de Buitenlandse Politiek van de VS schrijft het boek nauwelijks. Daarom is het raadzaam haar eigen memoires te lezen en de debatten die nog komen te bekijken. Een aanrader hierbij zijn haar memoires van haar vier jaar als minister van Buitenlandse Zaken, ‘Hard Choices’. Op naar 8 november!

N.a.v. De Clintons, Twan Huys, uitg. Prometheus, Amsterdam, 2016; ISBN 9789044629606; 240 blz.; € 19,95.

Share this article

Newsletter

Join over 150,000 marketing managers who get our best social media insights, strategies and tips delivered straight to their inbox.