AAN BOORD VAN ZR. MS. ZEELAND

Door Andraniek Evadgian & Hester Torn –

Sinds het vertrek van de Fransen in 1814 is Den Helder de thuishaven van de Koninklijke Marine. Haar motto luidt; wereldwijd veiligheid op en vanuit zee. De Zijner Majesteit Zeeland is een van de marineschepen die hieraan een bijdrage levert. Want Nederland is sterk afhankelijk van de vrije zee. Stichting JASON mocht met dertig geïnteresseerden aan boord van Zr. Ms. Zeeland.

De Zr. Ms. Zeeland is, net als Friesland, Groningen en Holland, één van de vier patrouilleschepen – Oceangoing Patrol Vessel, OPV – van de Holland klasse. De OPV’s zijn ontworpen voor rechtshandhaving en het afdwingen van embargo’s. De kerntaken liggen dan ook voornamelijk op het gebied van de kustwacht, antipiraterij missies, counterdrug operaties en humanitaire hulpverlening. Tijdens de afgelopen counterdrug operatie in het Caribische gebied wist de Zr. Ms. Zeeland zo’n 1000 kg cocaïne te onderscheppen. Hierbij werd handig gebruik gemaakt van de twee interceptievaartuigen (FRISC) en de boordhelikopter (NH-90). Bovendien wist het schip zeven migranten te redden die in moeilijkheden waren gekomen met hun bootje voor de kunst van Miami.

Na een zestal weken verlof, kwamen de bemanningsleden in augustus aan boord om het schip gereed te maken voor de volgende missie. Eerst zal de Zr. Ms. Zeeland echter meevaren met SAIL Amsterdam 2015. Stichting JASON kreeg de kans om mee te varen van Den Helder naar Beverwijk en ondertussen te horen over de werkzaamheden van de Marine, het leven op een schip en de counterdrug missies in het Caribische gebied.

De dag startte met een warm ontvangst in een nat Den Helder: overste Kramer van de Koninklijke Marine nam de groep per bus mee naar de marinehaven. Na vertrek uit de haven, werd er een veiligheidsbriefing gegeven en werd er geluncht, om vervolgens een spectaculaire landing van een NH-90 helikopter op het dek van dichtbij te kunnen bewonderen. Omdat de helikopterbemanning niet mee kon varen naar Beverwijk, werden zij middels een FRISC op hoge snelheid over het water terug naar de marinehaven gebracht. Wederom een spectaculair schouwspel.
Het tweede deel van het programma bestond uit een uitgebreide rondleiding over het schip. Een unieke beleving van het leven aan boord van een marineschip: van stuurhut tot (voor enkele van de groep) machinekamer. Na de rondleiding was er gelegenheid om specifieke vragen te stellen aan de bemanning over de counterdrug missies, de marine in het algemeen en internationale samenwerking.

Na het bereiken van de sluizen bij IJmuiden, blijkt dat de Zr. Ms. Zeeland niet het enige schip is dat de horizon bekleed. Invarende schepen van SAIL 2015 passeren ons. Na een tijd te hebben gewacht alvorens de bemanning groen licht kreeg door de sluis te gaan werd gericht op het aanmeren. Op het moment dat het Zr. Ms. Zeeland tegenover De Zeven Provinciën ligt, is de laatste communicatie door de luidsprekers te horen; boeg half bakboord – de minuut die daarop volgt – einde procedures, bij dezen bedankt, uit.

Share this article

Newsletter

Join over 150,000 marketing managers who get our best social media insights, strategies and tips delivered straight to their inbox.